Grochówka

Grochówka

Grochówka

Może stanowić główne danie, gdyż jest bardzo syta. Obowiązkowo z duuuuuuużą ilością majeranku;) Przepis jest mojego autorstwa, ale ile kuchni tyle przepisów.

Składniki:
40-50 dag drobnego grochu(ilość zależy od gęstości, którą chcemy uzyskać)
50 dag żeberek
2 duże kawałki mocno wędzonej kiełbasy
kilka ziemniaków
sól, pieprz
majeranek

Mięso umyć i włożyć do garnka. Groch opłukać na sicie i dołożyć do mięsa. Całość zalać 4 litrami wody i zagotować. Po usunięciu szumowin doprawiamy zupę solą i pieprzem oraz kilkoma łyżkami majeranku. Gotujemy około 2 godzin. Groch musi się nam prawie rozgotować. W tym momencie dodajemy pokrojone ziemniaki i kiełbasę. Gotujemy do chwili, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec w razie potrzeby możemy jeszcze doprawić.

Link do przepisu: http://naceratce.blogspot.com/2011/05/grochowka.html

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.