Chałka z kruszonką

Udostępnij na:
Przepis na Chałka z kruszonką

* 500 g mąki
* 30 g drożdży
* 1 szklanka mleka
* 60 g roztopionego, ostudzonego masła
* 3 jajka
* łyżeczka soli

W garnuszku umieść pokruszone drożdże, cukier i zalej letnim mlekiem. Wymieszaj do rozpuszczenia drożdży, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.

Do mąki dodaj dwa jajka, sól i rozczyn. Zarób ciasto. Pod koniec dodaj rozpuszczone masło. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Uformuj kulę. Włóż do oprószonej mąką miski i przykryj. Ponownie odstaw do wyrośnięcia. Ponownie zarób, podziel na trzy części i z każdej formuj wałek. Zaplataj od środka do boku. Pozostaw jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia. Posmaruj jajkiem i posyp kruszonką.

Kruszonka:
* 100 g cukru
* 150 g mąki
* 100 g masła

Wszystkie składniki umieść w misce i zagnieć rękami.

Chałkę pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 175 stopni. U mnie wyszła jedna duża, ale od teraz ciasto dzielę na 6 części i tym sposobem mam dwie mniejsze chałki.

Link do przepisu: https://bitasmietanka.blogspot.com/2019/03/93-chaka-z-kruszonka.html

Zostaw Odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.