Warstwowa sałatka z czerwonym winegretem ze słoika
Składniki:
– 1 gruszka wydrążona z gniazd nasiennych i pokrojona na plasterki
– 3 szklanki liści szpinaku
– 1 owoc granatu podzielony na cząstki i obrany
– 1/4 szklanki orzechów włoskich lub pecan
– 60 g pleśniowego sera typu blue
– czerwony sos winegret
– jednolitrowy słoik z zakrętką
Składniki na sos winegret:
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– świeżo mielony czarny pieprz i odrobina soli
– odrobina sproszkowanego czosnku
– 2 łyżki czerwonego octu winnego
Przygotowanie:
1. W miseczce mieszamy oliwę, ocet i doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem.
2. Układamy kolejno w słoiku plasterki gruszki na samym dnie, liście szpinaku, owoce granatu, liście szpinaku, posiekane orzechy, liście szpinaku. Na koniec dodajemy okruszki sera pleśniowego.
3. Wierzch sałatki polewamy winegretem. Zakręcamy słoik i schładzamy sałatkę ok. 30 minut w lodówce. Sałatka smakuje najlepiej w dzień przygotowania.
Smacznego!