Kruche ciasto z jagodami i bezą
Ach, cóż może być bardziej kuszącego niż zapach świeżo upieczonego ciasta, które roznosi się po całym domu? Szczególnie, gdy jest to kruche ciasto z jagodami i bezą – deser, który łączy w sobie słodycz owoców, delikatność bezy i maślany smak kruchego spodu. To prawdziwa uczta dla zmysłów, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Ten przepis to owoc spontanicznej inspiracji, połączenie tego, co akurat miałam pod ręką. A efekt? Po prostu niebo w gębie! Kruche ciasto, które rozpływa się w ustach, soczyste jagody, które pękają pod zębami, i lekka jak chmurka beza – to trio, które tworzy idealną harmonię smaków i tekstur.
Przygotowanie tego ciasta to czysta przyjemność, a satysfakcja, jaką daje widok zadowolonych twarzy bliskich, jest bezcenna. Nie ma nic lepszego niż domowe wypieki, które tworzą atmosferę ciepła i rodzinnego szczęścia. Przygotuj się na to, że trudno będzie się oprzeć kolejnemu kawałkowi tego pysznego ciasta!
SKŁADNIKI
Kruchy spód:
340 g mąki pszennej tortowej
150 g masła
100 g cukru
6 żółtek
2-3 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
200 g marmolady wieloowocowej
300 g jagód
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
Beza:
6 białek
szczypta soli
250 g cukru
1 łyżeczka octu winnego białego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
WYKONANIE
Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać zimne żółtka, zimną wodę i posiekane nożem zimne masło. Zagnieść szybko ciasto, owinąć przejrzystą folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Ciasto rozwałkować, wyłożyć na dnie formy o wymiarach 25×30 cm, ponakłuwać widelcem i włożyć na 10 minut do piekarnika. Po tym czasie wyciągnąć, posmarować marmoladą i ponownie włożyć na 10 minut do piekarnika. Jagody wymieszać z mąką ziemniaczaną i równomiernie wyłożyć na podpieczonym kruchym spodzie.
Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180°C. Do miski z białkami dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier. Do ubitej masy dodać ocet winny, wymieszać szpatułką, następnie dodać mąkę ziemniaczaną, ponownie wymieszać i wyłożyć na jagodach. Włożyć do piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec około 30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i w ten sposób studzić ciasto.
Uwagi: Jeżeli korzystacie z mrożonych jagód, to ich nie odmrażajcie. Wystarczy wymieszać zamrożone jagody z mąką ziemniaczaną, wyłożyć na podpieczonym kruchym spodzie i włożyć do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i zostawić by lekko ochłodły zanim wyłożycie na nich bezę.


