Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Ach, ta zupa ogórkowa! Czy jest coś bardziej kojącego i rozgrzewającego w chłodny dzień? Dla mnie to smak dzieciństwa, wspomnienie domowego ciepła i niedzielnych obiadów u mamy. Dziś, z radością, dzielę się z Wami przepisem, który od lat gości na naszym stole i zawsze cieszy się ogromnym powodzeniem.

Sekret tkwi w prostocie i jakości składników. To właśnie kiszone ogórki, z ich intensywnym, kwaskowatym smakiem, stanowią serce tej zupy. W połączeniu z aromatycznym wywarem warzywnym i delikatną śmietaną, tworzą kompozycję, która zachwyca nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Przygotowanie tej zupy to prawdziwa przyjemność. Dom wypełnia się zapachem gotujących się warzyw, a my z niecierpliwością czekamy na ten moment, gdy będziemy mogli zanurzyć łyżkę w gęstym, kremowym płynie. Każdy kęs to podróż do krainy smaków, gdzie kwaśne nuty ogórków tańczą w harmonii ze słodyczą marchewki i ziemniaków.

Zupa ogórkowa to nie tylko pyszny obiad, ale także prawdziwa uczta dla zmysłów. Jej aromat rozbudza apetyt, a kremowa konsystencja otula podniebienie. To danie, które łączy pokolenia i przypomina nam o tym, co w życiu najważniejsze – o rodzinie, miłości i prostych przyjemnościach.

Zatem, bez zbędnych ceregieli, zapraszam Was do wspólnego gotowania! Przygotujmy razem tę wyjątkową zupę, która rozgrzeje serca i nasyci nasze brzuchy.

SKŁADNIKI (na duży garnek, porcja na 6 osób)
ogórki kiszone z 1,5 litrowego słoika
800 ml wody z ogórków kiszonych
1 mały korzeń selera
1 średni korzeń pietruszki
3 marchewki
5-6 średnich ziemniaków
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
około 120 ml śmietany do zup 12%
można dodać:
1 udko z kurczaka
jeżeli lubicie gęste zupy, to można zagęścić 1 kopiastą łyżką mąki pszennej

WYKONANIE
Ogórki lekko obrać z twardszej, wierzchniej warstwy i zetrzeć do garnka na tarce o dużych oczkach. Zalać starte ogórki kwaśną wodą ze słoika i gotować do miękkości.

Do osobnego garnka dodać obrane korzenie selera i pietruszki, marchewki pokrojone w krążki, pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie i gotować do miękkości ziemniaków i marchewek. Jeżeli do wywaru postanowiliście dodać udko z kurczaka, to zacząć najpierw je gotować, a warzywa dodać nieco później. Gotowy wywar przecedzić i wlać do miękkich już ogórków, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i pogniecioną widelcem marchewkę (niekoniecznie wszystkie trzy, bo będzie jej za gęsto), dolać śmietanki 12% i doprawić pieprzem, w razie potrzeby solą.

Jeżeli wolicie bardziej gęstą zupę, to do osobnego garnuszka wsypać kopiastą łyżkę mąki (np. Wrocławskiej), dobrze rozmieszać z wodą i wlać do gotującej się zupy.

Zostaw Odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.