POCZWÓRNIE SEZAMOWY SERNIK
Szukasz pysznego i zdrowego deseru, który zaskoczy Twoich bliskich? Ten sernik sezamowy to doskonała propozycja! Połączenie delikatnego twarogu, aromatycznej mąki sezamowej i słodkiego cukru kokosowego tworzy wyjątkowe, pełne smaku ciasto. Dodatek pasty sezamowej w dwóch kolorach nadaje sernikowi niebanalnego wyglądu i intensywnego aromatu.
Ciasto:
350 g twarogu sernikowego
40 g mąki sezamowej
duże jajko
płaska łyżka pasty sezamowej pomarańczowej
płaska łyżka pasty sezamowej naturalnej
dwie łyżki cukru z kwiatu kokosa
szczypta soli
łyżeczka masła do natłuszczenia foremek
Do podania:
tahini kakaowa i truskawki
Przygotowanie:
Twaróg zmiksować na gładką masę z jajkiem i solą.
Dodać mąkę sezamową i cukier. Ponownie zmiksować.
Rozdzielić masę na dwie części.
Do jednej dodać łyżkę tahini pomarańczowej, do drugiej – naturalnej.
Do natłuszczonego naczynia przełożyć jedną masę, następnie drugą.
Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.
Piec około 30 minut w trybie “ciasto” (grzanie dolne + wentylator).
Jeść na ciepło lub zimno po ostudzeniu, podane z pastą sezamową kakaową i owocami.
Smacznego!