Fantazja makowa

Fantazja makowa

Fantazja makowa

Fantazja makowa to prawdziwa uczta dla podniebienia! To niezwykle bogate i aromatyczne ciasto, które zachwyci wszystkich miłośników słodkości. Połączenie puszystego biszkoptu, soczystych jabłek, delikatnej masy makowej i orzeźwiającej pianki budyniowej tworzy wyjątkową kompozycję smaków. Idealne na świąteczny stół, ale również na każdą inną specjalną okazję.

Składniki:

Ciasto
1,5 szklanki mąki
200 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek

Masa makowa
puszka gotowej masy makowej
1/2 op. kostki jabłkowej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki wiórek kokosowych
100 g herbatników

Masa jabłkowa
ok. 800 g jabłek
1 łyżeczka cynamonu
1-2 łyżki cukru

Masa budyniowa
5 białek
1/2 szklanki cukru pudru
2 budynie śmietankowe
100 ml oleju
1/2 szklanki wiórek kokosowych
szczypta soli

Dodatkowo
2 jabłka
50 g czekolady gorzkiej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania:
Ciasto

Mąkę przesianą przez sitko zmieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka oraz pokrojone w zimne masło i zagnieść ciasto. Następnie owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.

Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno formy wyłożone papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 min. Wystudzić.

Masa makowa
Masę makową z puszki wymieszać z cynamonem, kostką jabłkową oraz wiórkami kokosowymi. Wyłożyć na podpieczony spód i poukładać na niej herbatniki, jeden przy drugim.

Masa jabłkowa
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o ostrych oczkach. Następnie do jabłek dodać cukier oraz cynamon i podsmażać aż masa jabłkowa trochę zgęstnieje. Wyłożyć na herbatniki. Włozyć do piekarnika na 10 min.

Pianka budyniowa
Białka ubić mikserem na sztywną pianę razem z szczyptą soli i cukrem pudrem. Dodać sypkie budynie, a następnie wlać cienką strużką olej, cały czas miksując. Na końcu dodać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką. Piankę budyniowa wyłożyć na masę jabłkową.

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a każdą ćwiartkę pokroić na 4 części. Wydrążyć gniazda nasienne. Kawałki jabłek ułożyć na piance budyniowej. Ciasto piec w piekarniku przez 20 min. w temp. 180 stopni. Wystudzić i posypać cynamonem.

Polewa
Czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Polać wystudzone ciasto.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.