Tylko 3 składniki, bez cukru rafinowanego, z karobem zamiast kakao.
W zimnych miesiącach, każdy z nas lubi się czymś rozgrzać, a gdy dodatkowo, mamy też ochotę na słodkie małe co nieco, albo wspomagającą dawkę energii w pracowity dzień, wtedy wystarczy sięgnąć po karob i wyczarować sobie kubek gorącej “karobolady” ☺
Klasyczna gorąca czekolada jest pyszna i lubi ją chyba każdy z nas, ale wersja z karobem jest wg mnie równie wyśmienita, a przy tym też bardzo wartościowa. Karob zawiera w sobie dużo magnezu, żelaza i wapnia, wzmacnia kości i naszą ogólną kondycję, co zimą jest bardzo przydatne.
Dlatego jeśli lubicie karob, często gości on w Waszej kuchni i macie ochotę na nową odsłonę tego popularnego ciepłego napoju, to gorąco Wam go polecam.
Poza tym, taka karobolada idealnie sprawdzi się też jako czekoladowa alternatywa, dla osób z alergią na kakao.
W smaku jest lekko karmelowa, gęsta i naprawdę znakomita, a przy tym naturalna i bardzo prosta do zrobienia. Doskonała do śniadania, przed pracą w ciągu tygodnia, lub tego leniwego do łóżka w weekend albo też i takiego na wynos, zabrana w termosie albo kubku termicznym, cudownie nas rozgrzeje, gdy akurat będziemy tego potrzebować. To także świetna opcja do podania w Świąteczny poranek albo popołudniowy deser. Polecam ☺
SKŁADNIKI (2 porcje):
2 szklanki niesłodzonego mleka roślinnego (500 ml)
2 łyżki karobu w proszku Bakra
2 łyżki melasy z karobu Bakra
ziarenka z 1/2 laski wanilii lub odrobina suszonej wanilii (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Jeśli nasz karob w proszku jest grudkowaty, najlepiej jest przesiać go przez sitko, przed dodaniem do mleka, łatwiej jest wtedy dokładnie połączyć go z resztą. Wszystkie składniki umieszczamy w małym rondelku. Mieszamy energicznie trzepaczką i zagrzewamy do preferowanej temperatury. Małym spieniaczem do mleka, można również wzbogacić napój o smakowitą piankę 😉 Rozlewamy do kubków/szklanek i podajemy.
Smacznego ☺