SAŁATKA PIECZARKOWA A’LA CIASTO
Sałatka pieczarkowa na krakersach to hit! Sałatka pieczarkowa a’la ciasto zrobiła ostatnio furorę wśród moich znajomych.
Składniki:
27 szt. krakersów
250 g pieczarek
4 jajka
100 g sera żółtego
7 łyżek majonezu
pęczek szczypiorku
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Pieczarki obieramy, myjemy i wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Gotujemy około 15 min. Następnie odcedzamy, studzimy i kroimy w drobną kosteczkę. Pokrojone pieczarki przyprawiamy pieprzem, dodajemy 2 łyżki majonezu i mieszamy.
2. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i oddzielamy żółtka od białek. Następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach najpierw białka, a później żółtka. Do białek dodajemy 2 łyżki majonezu, mieszamy.
3. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy 3 łyżki majonezu, mieszamy. Szczypiorek drobno kroimy.
4. Na blaszce, desce układamy obok siebie 9 krakersów (3×3)w kształcie prostokąta. Na krakersy wykładamy masę serową, wyrównujemy i przykrywamy kolejną warstwą krakersów. Następnie wykładamy masę pieczarkową, wyrównujemy i przykrywamy ostatnią warstwa krakersów. Na wierzch wykładamy masę z białek, na nią żółtka i posypujemy szczypiorkiem. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.