SCHAB W LIŚCIACH LAUROWYCH
Schab przygotowany w ten sposób jest wilgotny i ma wyjątkowo (jak na tego typu pieczeń) intensywny smak.
Bezcenne jest także to, że „robi się sam”, a jego skład nie jest dla nas zagadką😉
Gorąco polecam
Składniki:
1-1,5 kg schabu środkowego
sól
1/2 łyżeczki suszonego/granulowanego czosnku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżka oliwy
2 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
około 1 czubatej łyżki rozdrobnionych liści laurowych
1/2-1 łyżeczki chilli
Wykonanie:
Uwaga: Autorka oryginalnego przepisu podkreśla, że bardzo ważne jest, aby nacierać mięso przyprawami w podanej poniżej kolejności.
Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć kolejno: solą, suszonym/granulowanym czosnkiem, sokiem z cytryny, majerankiem, oliwą, świeżym czosnkiem przeciśniętym przez praskę, pieprzem, pokruszonymi liśćmi laurowymi, a na koniec chilli.
Tak przygotowane mięso zawinąć bardzo szczelnie w folię aluminiową (2-3 warstwy) i włożyć do lodówki na nie mniej niż 24 godziny.
Rozgrzać piekarnik do 190 C, umieścić zafoliowane mięso w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wypełnić gorącą wodą, tak aby zakrywała ona pieczeń do 1/3 jej wysokości. Piec około 1 godziny. Wyjąć i pozostawić w folii do całkowitego wystudzenia.
Smacznego 🙂