Indyk w sosie paprykowym
Jeśli chodzi o mięso to najczęściej sięgam po kurczaka, w sumie nie wiem nawet dlaczego.
Przecież nie tylko to mięso jest ogólnie dostępne. Powoli to zmieniam i zaczynam sięgać po inne, równie smaczne rodzaje mięs.
Tym razem postawiłam na indyka. Jadłam go po raz pierwszy od dobrych kilku lat i muszę powiedzieć, że wyszedł naprawdę pyszny. Nawet mój K., który pierwszy raz jadł indyka był zachwycony, czyli to coś znaczy 🙂
Składniki:
- ok. 600 g fileta z indyka
- 1 paprykę czerwoną
- 1 paprykę zieloną
- 1 dużą cebulę
- 3 szkl. bulionu drobiowego
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki ziół prowensalskich
- 1 kopiata łyżka mąki pszennej + 1/3 szkl. zimnej wody
- sól, pieprz, słodka papryka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12
- 1/5 łyżeczki curry
Mięso myjemy, suszymy i kroimy na plastry. Każdy z nich lekko rozbijamy i prószymy przyprawami po czym obsmażamy na oleju(obsmażałam na oleju kokosowym). Papryki kroimy w paski.
Bulion zagotowujemy, wkładamy do niego obsmażone kotlety. Na tym samym oleju smażymy cebulkę i zmiażdżony czosnek. Dodajemy do wywaru z mięsem, przyprawiamy i gotujemy do miękkości (w sumie ok 30min). Na 15 minut przed końcem gotowania mięsa wrzucamy pokrojoną paprykę, dusimy dalej pod przykryciem na małym ogniu. Mąkę mieszamy z wodą i dodajemy do sosu aby go zagęścić. Zagotować, doprawić, wyłączamy gaz i po chwili dodajemy śmietanę i mieszamy.
Danie podałam z ryżem i wiosenną surówką.
Smacznego 🙂