Kruche ciasto z jagodami, pianką budyniową i kruszonką
Kruche ciasto z jagodami, pianką budyniową i kruszonką
Są tu jacyś fani jagód, budyniu lub kruszonki? Jeśli tak to mam dla Was dobrą wiadomość. Przedstawiam ciasto, które zawiera to wszystko. Jest prze-py-szne i bardzo proste!
Składniki na ciasto: (35x20cm)
- 400g mąki
- kostka zimnego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
Przesiewamy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Wkrajamy zimne masło i dodajemy żółtka. Zagniatany ciasto po czym dzielimy je na 2 części: 60% i 40%. I wstawiamy je do zamrażarki na minimum 1h. Formę wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy na tarce większą cześć ciasta. Lekko przyklepujemy. Podpiekamy na złoto w 190 stopniach około 20 minut. Po wyjęciu pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Pianka:
-5 białek
- 200g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub smietankowego bez cukru(2x40g)
- 125 ml oleju
+
- 500g jagód (moga byc mrozone)
- cukier puder do oprószenia
Gdy spód wystygnie całkowicie ubijamy na sztywno białka. Kiedy będą już sztywne stopniowo dodajemy cukry. Powoli wsypujemy proszek budyniowy cały czas miksując. Na końcu wąskim strumieniem wlewamy olej – miksujemy cały czas. Piane wykładamy na ostudzony spod. Gęsto układamy jagody. Na wierzch ścieramy pozostałe 40% ciasta. Pieczemy ok 35-40minut w 190 stopniach. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!:)