Kruche paluchy serowe. Extra dodatek do zup, zakąska do piwa i wina.
Witam w Nowym Roku i wraz z nim proponuję kruche paluchy serowe. Takie paluchy to świetny dodatek do wszelakich zup w tym barszczyku czerwonego, doskonała przekąska do piwa czy wina, a samodzielnie świetnie zastępują niezdrowe chipsy i tym podobne przekąski. Wykonanie ich zajmuje naprawdę niewiele czasu, a efekt jest bardzo smaczny 🙂 Polecam 🙂
Składniki
- 20 dkg miękkiego masła
- 20 dkg sera żółtego np.typu gołda
- 20 dkg mąki pszennej
Dodatkowo - 1 całe jajko
- 2 łyżki mleka
- kminek
Wykonanie
Miękkie masło, starty na tarce ser żółty i mąkę zagniatam na gładkie ciasto, rozwałkowuję i kroje na cienkie paski, zawijam jak na paluchy lub spiralki, smaruje rozbełtanym jajkiem z dodatkiem mleka, posypuje ziarenkami kminku. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem do zrumienienia.
Po upieczeniu studzę. Takie paluchy można przechowywać do ok.1 miesiąca w metalowych pojemnikach.
Smacznego 🙂