Wytrawne muffinki z serem, szynką i rozmarynem podane z pastą z pieczonego bakłażana
Wytrawne muffinki z serem, szynką i rozmarynem, a do tego rewelacyjna pasta z pieczonego bakłażana. Przepis jest bardzo prosty, a muffinki można przygotować dzień wcześniej. Zwyczajowo już nasza propozycja jest uniwersalna i możemy użyć właściwie wszystkich składników, które akurat mamy w lodówce.
Składniki:
- 350g mąki pszennej tortowej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 130g roztopionego prawdziwego masła,
- szklanka mleka,
- 2 duże jajka,
- duża cebula,
- 200g posiekanej wędzonej szynki,
- 130g startego sera gruyere,
- pęczek posiekanego szczypiorku,
- łyżeczka posiekanego rozmarynu.
Pasta z pieczonego bakłażana:
- duży bakłażan,
- 2 ząbki czosnku,
- sól morska,
- 1/3 szklanki oliwy aromatyzowanej tymiankiem,
- 1/2 łyżeczki drobno posiekanego lubczyku,
- świeżo mielony czarny pieprz.
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pół łyżeczki soli. Całość dokładnie mieszamy.
- Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle na złoty kolor.
- Szynkę kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystko, łącznie z podsmażoną cebulą, dodajemy do mąki.
- Roztopione masło mieszamy z mlekiem i jajkami. Mieszankę dolewamy do suchych składników.
- Szczypiorek i rozmaryn drobno siekamy i dodajemy do ciasta.
- Całość dokładnie ze sobą łączymy. Gotowe ciasto przekładamy np. do papierowych foremek do muffinek.
- Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25-30minut.
- Bakłażana kroimy w plastry, smarujemy oliwą za pomocą pędzelka. Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 15minut.
- Ostudzonego bakłażana miksujemy. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym lubczykiem. Ponownie miksujemy na gładką pastę, dolewając stopniowo oliwę aromatyzowaną tymiankiem.
Jeśli nie mamy takiej oliwy, dodajemy łyżeczkę posiekanego świeżego tymianku. - Na koniec doprawiamy pastę do smaku solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
Smacznych Snów !!! 🙂