Ciasto Oczy Carycy

Ciasto Oczy Carycy

Ciasto Oczy Carycy

Nazwa ciasta gdzieś usłyszana, przepis gdzieś wygrzebany. Pyszne, rozpływające się w ustach. Biało-brązowe ciasto, krem na bazie budyniu, biszkopty nasączone kawą i galaretka pomiędzy. Zastanawiałam się czy aby nie jest za dużo smaków- nie, wszystkie się uzupełniają i smakują świetnie 🙂

Ciasto ciemne:

  • 6 żółtek,
  • 2 jajka,
  • 6 łyżek cukru,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1/3 szklanki oleju, Zacząć od ciasta ciemnego, żółtka z całymi jajkami zmiksować z cukrem do napuszenia. Wmieszać delikatnie rózgą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać olej, odłożyć.

Ciasto jasne:

  • 6 białek,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka octu,
  • 1/3 szklanki oleju, Od razu po zrobieniu ciasta ciemnego zrobić ciasto jasne. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W połowie ubijania dodawać partiami cukier, na końcu ocet. Dodać mąkę, następnie olej, delikatnie wymieszać.
    Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wykładać ciasto naprzemiennie, włączyć piekarnik i nastawić na 180 stopni, widelcem zrobić esy-floresy, piec do suchego patyczka. Może lekko opaść (nie przejmujcie się tym ;).

Masa do przełożenia:

  • 1 i 3/4 szklanki mleka,
  • budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 żółtko,
  • 200 g miękkiego masła,
  • kieliszek wódki, Z mleka odlać pół szklanki, resztę zagotować z dwoma cukrami. W mleku rozmieszać budyń i żółtko, dodać do zagotowanego mleka, mieszać do zgęstnienia. Przykryć folią aluminiową, żeby nie zrobił się kożuch. Masło utrzeć do puszystości, dodawać po łyżce budyniu, miksować, na końcu kieliszek wódki.

Dodatkowo:

  • 2 zielone lub czerwone galaretki,
  • paczka okrągłych biszkoptów,
  • zaparzona kawa z jednej łyżeczki,
  • kieliszek amaretto, lub innego alkoholu,

Polewa:

  • 100 g czekolady deserowej,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • 1 łyżka miękkiego masła Śmietankę zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę i łyżkę miękkiego masła. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się masy. Galaretki rozpuścić w pół litra wody. Ciasto przekroić na dwa placki, wyłożyć połowę masy. Biszkopty namaczać w kawie z alkoholem, układać na masę, wylać tężejącą galaretkę, odstawić na chwilę do lodówki. Druga połowa masy, przykryć drugim plackiem. Polać polewą….. uff to już koniec, aha można posypać posiekan
Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.