Ciasto Kruche Ucierane z Masą Makowo-Bakaliową
Witajcie 😉
Przedświąteczny czas nas nie oszczędza, praca wre pełną parą, porządki na szczęście już są za nami, teraz czas na przyjemniejszą część programu, czyli zakupy i gotowanie oraz pieczenie. Spośród mnóstwa Wigilijnych i świątecznych potraw i wypieków wybieramy te, które najbardziej nam smakują, te, które zaskoczą naszych gości oraz nam zapewnią prawdziwą radość z ucztowania.
Dziś prezentuję Wam przepis na przepyszne ciasto, który pochodzi od mojej teścióweczki.
Zapraszam na…
Ciasto Kruche Ucierane z Masą Makowo-Bakaliową
Gdy pierwszy raz go spróbowałam, spodobało mi się tak bardzo, że teraz nie wyobrażam sobie Bożonarodzeniowych świąt bez tego wypieku – jest delikatne, miękkie, lekko wilgotne, zarówno samo ciasto, jak i masa, słodkie, aromatyczne i doskonale zrównoważone smakowo.
Przepis jest bardzo prosty, udaje się za każdym razem, a więc bez problemu upieką go nawet nowicjusze;)
Składniki na ciasto:
6 szt. jaj kurzych
250 g margaryny do pieczenia
250 g cukru pudru
1 szkl. mąki tortowej
1 szkl. mąki krupczatki
1 łyżecz. proszku do pieczenia
1 op. cukru waniliowego
5 łyż. zimnego mleka
1 szcz. soli
Składniki na masę:
250 g suchego maku
150 g roztopionego masła
1 szt. jajo kurze
100 g miodu naturalnego
150 g cukru pudru
3 krop. olejku migdałowego
1 szkl. ulubionych bakalii
3 łyż. gorącego mleka
Dodatkowe składniki:
margaryna do smarowania formy
cukier puder do posypania ciasta
bułka tarta do formy i ciasta
Przygotowanie:
Przygotować masę: mak wsypać do naczynia, zalać wrzącą wodą i zostawić pod przykryciem na 10 min. by mak się sparzył, odcedzić wodę, mak zmielić na maszynce do mielenia mięsa 3- krotnie.
Do zmielonego maku dodać roztopione masło, jajko, miód, cukier puder, olejek migdałowy, gorące mleko oraz ulubione bakalie ( my dodajemy drobne rodzynki wcześniej sparzone, kandyzowaną skórkę pomarańczową, posiekane orzechy włoskie i laskowe oraz płatki migdałowe ) – wybór należy do Was.
Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą łyżki na jednolitą masę.
Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek, wstawić do lodówki i mocno schłodzić.
Mąkę tortową połączyć z krupczatką i proszkiem do pieczenia, wymieszać.
Żółtka dokładnie utrzeć z cukrem pudrem, dodać margarynę, cukier waniliowy oraz zimne mleko, miksować aż składniki się połączą, następnie nie przerywając dodawać po łyżce mieszanki z mąk i proszku – miksować na jednolite ciasto.
Schłodzone białka ubić ze szczyptą soli na puszystą, sztywną pianę, przełożyć ją do ciasta i za pomocą łyżki dokładnie połączyć.
Prostokątną formę do ciast, o wymiarach mniej więcej 36×24 cm, posmarować cienko margaryną, posypać bułką tartą, wylać połowę ciasta na blachę, posypać warstwą bułki tartej, wyłożyć masę makowo – bakaliową, ponownie posypać bułką tartą, a następnie wylać drugą połowę ciasta – wstawić do piekarnika rozgrzanego na 180 C piec przez 50 – 60 min., aż ciasto się zazłoci.
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem wedle uznania.
Smacznego!!!
Lubicie ciasta kruche z bakaliami?
Jakie wypieki królują na Waszych świątecznych stołach?