Tort czekoladowo – miętowy

Tort czekoladowo - miętowy

Tort czekoladowo – miętowy

Ciasto prezentuje się fenomenalnie dzięki kontrastowej, ostrej zieleni. Równie wspaniale smakuje. Czekoladowe ciasto jest tak pyszne i wilgotne, że absolutnie nie wymaga żadnego nasączenia. Każdy kęs rozpływa się w ustach pozostawiając po sobie słodki smak czekolady i świeżej mięty. Ciasto mimo, iż czekoladowe jest lekkie i orzeźwiające. Polecam na super okazje. Na pewno będzie wyróżniało się smakiem i wyglądem. 🙂

Składniki:
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki pszennej
¾ szklanki ciemnego kakao w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczka soli
1⅓ szklanki cukru
2 jajka (w temperaturze pokojowej)
¾ szklanki oleju roślinnego
1 szklanka maślanki
1 szklanka gorącej herbaty miętowej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
tortownica o średnicy 20 cm
Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C. Do dużej miski przesiać wszystkie suche składniki, dodać cukier. W drugiej misce rozmieszać wszystkie mokre składniki, poza herbatą. Mokre składniki wlać do suchych i dokładnie wymieszać łyżką. Na końcu dodać gorącą herbatę i jeszcze raz wymieszać. Ciasto jest mocno lejące, takie ma być.

Ciasto można upiec w 3 foremkach na raz lub w jednej, a potem pokroić na 3 blaty. Ja podzieliłam ciasto do 3 foremek. Dno każdej foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Podzielić ciasto na 3 foremki lub wlać do jednej. Jak Wam wygodnie.

Wstawić formy do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut lub do suchego patyczka. Jeśli ciasto pieczone jest w jednej formie wymaga dłuższego czasu pieczenia około 35-40 minut. Koniecznie przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.

Upieczone ciasto odstawić na kratce do całkowitego wystygnięcia.

Krem miętowy
500 ml śmietanki kremówki 36%
500 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu miętowego lub aromatu do ciasta o tym smaku
odrobina barwnika zielonego (użyłam w żelu)
W misie miksera umieścić wszystkie składniki i zmiksować do momentu otrzymania gęstego kremu.

Polewa czekoladowa
1 tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
50 g masła
Masło rozpuścić i zdjąć z kuchenki. Dodać pokruszoną czekoladę, odczekać 2-3 minuty i energicznie wymieszać. Pozostawić aż zacznie odrobinę gęstnieć. Polać tort.

Przygotowanie tortu:
Jeśli ciasto było pieczone w całości, należy podzielić je na 3 równe blaty.

Na paterze ułożyć pierwszy blat posmarować 1/4 kremu. Przykryć kolejnym blatem posmarować mniej więcej taką samą ilości kremu jak za pierwszym razem.

Przykryć ostatnim blatem. Odłożyć odrobinę kremu do dekoracji. A z reszty dokładnie wysmarować cały tort. Po czym wyrównać, szczególnie wierzch by polewa się ładnie rozpłynęła. Wygładzony tort polać polewą i odczekać około 10 minut aż zastygnie.

Pozostały krem włożyć do szprycy z wybraną końcówką. Ja użyłam gwiazdki. Wycisnąć wzroki ozdabiając tort. Dodatkowo użyłam orzechów w czekoladzie ale z perspektywy czasu stwierdzam, że absolutnie nie jest to konieczne. Tort gotowy!

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.