Zupa groszkowa z marchewką i koperkiem
To jedna z tych zup, której smaku się nie zapomina. Słodki groszek i marchewka, kremowa śmietanka, aromatyczny koperek i odrobina masła, mmmm… Najlepszą robi oczywiście Babcia Krysia ze świeżo zerwanych strąków młodego groszku. Młodego groszku jeszcze nie ma w sprzedaży, ale zupa wyjdzie równie dobra z groszkiem mrożonym lub ewentualnie z puszki.
Składniki (ok.6-8 duuuużych porcji):
2 szklanki groszku (świeży, mrożony lub z puszki)
5 młodych marchewek
pęczek koperku
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
ok.2l bulionu lub wody+kostka rosołowa
200ml (szklanka) śmietany 30%
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Marchewkę obierz, pokrój na talarki. Bulion (ew. wodę z kostką rosołową) zagotuj i dodaj marchewkę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj przez ok.15-20 minut. Następnie dodaj groszek (z puszki odlej zalewę), gotuj jeszcze 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Śmietanę 30% wymieszaj dokładnie z kwaśną 18% dodając trochę gorącego wywaru, aby ją zahartować. Dolej do zupy i doprowadź do zagotowania, następnie zdejmij z ognia, dodaj dwie łyżki masła i dokładnie wymieszaj. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Koperek drobno posiekaj i wrzuć do zupy. Smacznego!