Krówka Ciasto bez pieczenia
Naszła mnie ochota na kremowe ciacho bez pieczenia. Lion – nie miałam batoników, 3 bit – nie chciało mi się gotować budyniu i czekać aż ostygnie. Chora, brak czasu więc potrzeba matą wynalazku 😉 Tak zrobiłam ciasto o nazwie krówka – bo smakiem przeważa masa kajmakowa zwana krówkową. Google podpowiedziało mi, że ciasto o takie nazwie istnieje – najczęściej z budyniem lub pieczone. Nie wiem czy taka wersja jak moja też jest, u mnie to czysta improwizacja w ramach pilnej potrzeby. Kto by pomyślał że 3 bit i lion mogą być jeszcze szybsze 😉 Jeśli lubicie te ciasta polubicie i to, to co odróżnia to mój ostatnio ulubiony dodatek – migdały
herbatniki ( ok 2,5 dużego opakowania – zależy od blachy )
puszka masy kajmakowej
200g serka mascarpone
1l śmietany 36%
70g płatków migdałowych
łyżka cukru pudru
mleczna czekolada
Wykładamy pierwszą warstwę herbatników, kajmak wykładamy równomiernie na herbatniki zostawiając w puszce około 4 łyżki masy. Kładziemy drugą warstwę herbatników delikatnie dociskając. Śmietanę ubijamy na sztywno, dzielimy na dwie miski w miarę po równo. Do jednej miski z bitą śmietaną dodajemy mascarpone oraz pozostałą masę kajmakową, chwile miksujemy do połączenia, wykładamy na herbatniki. Do drugiej miski z bitą śmietaną dodajemy łyżkę cukru pudru, chwile miksujemy i wykładamy na herbatniki. Całość posypujemy podprażonymi na suchej patelni i ostudzonymi migdałami, dekorujemy mleczną czekoladą ściętą obieraczką do warzyw