ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ, MIĘSEM MIELONYM I PIECZARKAMI
Taka zapiekanka to idealny posiłek dla rodziny, na szybki weekendowy obiad. W zasadzie sama się robi.
Składniki:
– 500 gramów mielonego mięsa
– 1 duża cukinia
– 300 gramów pieczarek
– 1 puszka groszku lub 400 gramów świeżego, wyłuskanego i lekko ugotowanego
– 1 puszka krojonych pomidorów lub 3-4 świeże, sparzone, obrane i pokrojone
– kilka plasterków sera
– czerwona papryka ostra
– czerwona papryka słodka
– suszona bazylia
– pieprz
– sól
Przygotowanie:
Cukinię obieramy, drążymy i kroimy w dość grube półplastry. Grillujemy bez tłuszczu i wykładamy do żaroodpornego naczynia. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni z odrobiną tłuszczu. Wykładamy do miseczki. Na tej samej patelni podsmażamy mięso mielone, dodajemy do niego pomidory. Gotujemy chwilę i doprawiamy wyraźnie paprykami, bazylią, pieprzem i solą. Mięso z sosem wykładamy na cukinię. Na tym umieszczamy: osączony groszek, pieczarki oraz ser. Podpiekamy około 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Voila!