Kotlety z kalafiora
Lubicie jajka? A lubicie kalafior? Jeśli tak, to mam coś pysznego! Przepis prosto od Teściowej. Te kotleciki kojarzą mi się z latem. Bardzo je lubię. Są dość syte, podane z młodymi ziemniakami będą idealnym daniem obiadowym. Z podanej porcji wychodzi około 10 sztuk.
SKŁADNIKI
jeden niewielki kalafior
3 jajka ugotowane na twardo
3 jajka surowe
pół pęczka koperku
1,5 łyżki kaszy mannej
3-4 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
olej do smażenia
WYKONANIE
Kalafior gotujemy al dente. Rozdrabniamy widelcem.
Ugotowane jajka ścieramy na tarce jarzynowej, lub kroimy w drobną kostkę.
Koperek drobno siekamy.
Kalafior, gotowane jaja i koper umieszczamy w jednej misce. Dodajemy surowe jajka, sól, pieprz, kaszę i bułkę. Mieszamy wszystko razem, bardzo dokładnie. Najlepiej ręką. Jeśli masa będzie zbyt rzadka by ulepić z niej kotlety dodać należy jeszcze trochę bułki tartej.
Uformowane kotlety lekko spłaszczamy i smażymy z obu stron na oleju.
Wykładamy na papier kuchenny, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy lekko przestygnięte.