Kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora

Lubicie jajka? A lubicie kalafior? Jeśli tak, to mam coś pysznego! Przepis prosto od Teściowej. Te kotleciki kojarzą mi się z latem. Bardzo je lubię. Są dość syte, podane z młodymi ziemniakami będą idealnym daniem obiadowym. Z podanej porcji wychodzi około 10 sztuk.

SKŁADNIKI
jeden niewielki kalafior
3 jajka ugotowane na twardo
3 jajka surowe
pół pęczka koperku
1,5 łyżki kaszy mannej
3-4 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
olej do smażenia

WYKONANIE
Kalafior gotujemy al dente. Rozdrabniamy widelcem.
Ugotowane jajka ścieramy na tarce jarzynowej, lub kroimy w drobną kostkę.
Koperek drobno siekamy.
Kalafior, gotowane jaja i koper umieszczamy w jednej misce. Dodajemy surowe jajka, sól, pieprz, kaszę i bułkę. Mieszamy wszystko razem, bardzo dokładnie. Najlepiej ręką. Jeśli masa będzie zbyt rzadka by ulepić z niej kotlety dodać należy jeszcze trochę bułki tartej.
Uformowane kotlety lekko spłaszczamy i smażymy z obu stron na oleju.
Wykładamy na papier kuchenny, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy lekko przestygnięte.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.