Chińska patelnia w domu
Chcesz poczuć smak dalekiej Azji, nie rezygnując przy tym ze zdrowego odżywiania? Nasza propozycja chińskiej patelni to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich, którzy cenią sobie smaczne i pożywne posiłki.
Dlaczego warto spróbować naszego przepisu?
- Lekka wersja klasycznego dania: Dzięki zastosowaniu pełnoziarnistego makaronu, chudego mięsa i świeżych warzyw, nasza chińska patelnia jest znacznie lżejsza niż tradycyjne wersje.
- Szybka i łatwa w przygotowaniu: Nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia kulinarnego, przygotujesz to danie w krótkim czasie.
- Idealna na co dzień: To danie doskonale sprawdzi się jako szybki obiad lub kolacja. Możesz je przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce.
- Możliwość modyfikacji: Chcesz dodać więcej warzyw lub innych przypraw? Nic nie stoi na przeszkodzie! Eksperymentuj i stwórz własną, unikalną wersję chińskiej patelni.
Połączenie smaków i aromatów sprawi, że przeniesiesz się wprost do azjatyckiej restauracji. A dzięki zastosowaniu zdrowych składników, możesz cieszyć się tym daniem bez wyrzutów sumienia.
Gotowy, by odkryć nowy smak? Zapraszamy do kuchni!
W następnych krokach pokażemy Ci, jak krok po kroku przygotować tę pyszną i zdrową chińską patelnię.
Smacznego!
Składniki na 4 porcje:
makaron pełnoziarnisty spaghetti ( 1/3 paczki)
2 łyżki oleju
0,5 kg filetu z kurczaka
pieprz
curry
sos sojowy
pół główki dużej sałaty lodowej
marchewka
mała czerwona cebulka
świeży ogórek
2 łyżki majonezu
4 czubate łyżki jogurtu geckiego
ząbek czosnku
sól
pieprz
Makaron gotujemy.
Kawałki kurczaka smażymy na oleju i przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem i curry.
Dodajemy do niego warzywa:
pokrojoną sałatę, obranego i pokrojonego ogórka, talarki cebuli i potartą na grubych oczkach marchewkę.
Mieszamy z makaronem i smażymy chwilę by wszystko było ciepłe.
Jogurt mieszamy z majonezem, posiekanym czosnkiem i przyprawiamy pieprzem i solą.
Polewamy sosem każdą porcję.