Cygany, czyli sałatka Wileńska

Cygany, czyli sałatka Wileńska

Cygany, czyli sałatka Wileńska

Jak już wcześniej wspominałam moja Mama pochodzi z Wilna i od czasu do czasu potrawy z tamtego regionu, takie jak barszcz, uszka, kartacze, babka ziemniaczana ze skwarkami, chłodnik, kiszka ziemniaczana czy dzisiejszy bohater mojego wpisu cygany, goszczą na naszym stole.Kuchnia z Kresów, podobnie jak nasza Polska , do lekkich nie należy, ale w 100% jest warta wypróbowania.

Składniki:
4 podłużne buraki
5 jaj
1 puszka groszku konserwowego
3 matyjasy
1 cebula
3 – 4 kiszone ogórki (w zależności od wielkości)
250 g majonezu
sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:
jajko, śledzie i szczypior do dekoracji

Sposób przygotowania:
Śledzie zamoczyć na 2-3 h w zimnej wodzie z 3-4 łyżkami octu. Buraki umyć, przełożyć do garnka i ugotować do miękkości. Ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do miski.

Jajka ugotować na twardo i pokroić w drobną kosteczkę.Następnie pokroić drobniutko cebulę i ogórki obrane ze skórki. Ogórki jeśli puściły zbyt dużo soku należy delikatnie wycisnąć.Groszek odsączyć z zalewy i dodać do całości.

Czas na nasze śledzie. Kroimy je w cieniutkie plasterki i dorzucamy do miski. Dodajemy majonez i pieprz. Mieszamy i próbujemy. Na końcu dodajemy sól, jeśli jest taka potrzeba, należy bowiem pamiętać, że śledzie pomimo namoczenia, mogą ciągle jeszcze być wystarczająco słone.

Odstawiamy do lodówki, aż smaki się połączą. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień. Życzę smacznego i zapraszam po kolejne przepisy z Kresów, które już wkrótce pojawią się na blogu.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.