JAJKA FASZEROWANE pieczarkami

JAJKA FASZEROWANE pieczarkami

JAJKA FASZEROWANE pieczarkami

Jajka faszerowane to u nas obowiązkowe danie na wielkanocnym śniadaniu. Poniżej przepis na klasyczne jajka faszerowane pieczarkami. Rzeżucha stanowi nie tylko dodatek dekoracyjny ale nadaje również charakterystycznego, świątecznego smaku.

Składniki:
7 jajek
7 dużych pieczarek
1/2 małej cebuli
ząbek czosnku
2 czubate łyżki majonezu
łyżka oliwy
sól, pieprz, papryka
rzeżucha

Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo (max 10 min. od włożenia do gorącej wody), ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na pół. Pieczarki umyć, osuszyć (jeśli mają ciemną skórkę- obrać, jeśli są ładne- nie ma takiej potrzeby) i pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać i posiekać drobno. Czosnek obrać i również posiekać drobno lub przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać pieczarki, przyprawy i smażyć dopóki woda nie odparuje w znacznym stopniu. Dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Wystudzić. Z jajek wyjąć żółtka i dokładnie rozdrobnić widelcem, dodać pieczarki, majonez i dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Jajka nadziać farszem i posypać rzeżuchą:)

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.