SAŁATKA warstwowa z szynką, ananasem i porem
Ta warstwowa sałatka z szynką, ananasem i porem wygląda pięknie i świetnie smakuje:) zgadzacie się ze mną? Trochę na słodko dzięki anansowi i kukurydzy, trochę na wytrawnie za zasługą pora i selera. Bardzo pasuje zarówno na świąteczny wielkanocny lub bożonarodzeniowy stół, jak i na imprezę, sylwestra, andrzejki, imieniny itp. Zawsze robiłam ją w postaci mieszanej, a warstwy podpatrzyłam na blogu Prawo do gotowania z pasją. Sałatka jest szybka do przygotowania a ponieważ zbliża się Wielkanoc polecam zrobienie takiej właśnie sałatki. Szynkę można zastąpić np wędzonym kurczakiem, który również będzie się świetnie komponował z całością:)
Składniki:
5 jajek
2 białe części pora
puszka ananasa w kawałkach
puszka kukurydzy
słoiczek selera konserwowego
250g sera żółtego w kostce
300g szynki konserwowej lub innej wędliny
4 łyżki majonezu
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
4 łyżki zalewy z ananasa
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Z majonezu, jogurtu i zalewy z ananasa zrobić sos, który trzeba doprawić odrobiną soli i pieprzu. Ananasa, kukurydzę i selera odsączyć z zalewy na sitkach. Szynkę pokroić w kostkę, pora w pół lub ćwierć plasterki. Następnie układamy kolejno warstwy jak poniżej, należy tylko pamiętać aby nie lać sosu tuż przy krawędziach miski, bo cały efekt sałatki warstwowej “spłynie”:p:
połowa pora
seler
kukurydza
szynka
połowa sosu
ananas
jajko
pozostały por
reszta sosu
starty ser żółty