Najlepsza zupa pomidorowa

Najlepsza zupa pomidorowa

Najlepsza zupa pomidorowa

Dziś proponuję Wam mój przepis na ulubioną zupę pomidorową. Zupka jest szybka w wykonaniu, treściwa i bardzo aromatyczna dzięki dodatkowi ziół.
Każdy zrobić pomidorową potrafi i uważa właśnie swoją za najlepszą na świecie. Ja proponuję jednak i zachęcam do zapoznania się i skosztowania mojej wersji. Może zasmakuje Wam również.

Składniki:
1 litr wywaru drobiowego*
5 średniej wielkości pomidorów (najlepiej malinowych)
1 szklanka przecieru pomidorowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 szalotka, drobno posiekana
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka mięty (można użyć kilka listków żywej)
1 łyżka cukru
oliwa z oliwek – do smażenia
sól, pieprz
parmezan do posypania

Przygotowanie:
Na oliwie podsmażamy szalotkę, dodajemy czosnek i smażymy minutę.
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy w kosteczkę. Dodajemy do cebuli i czosnku, smażymy około 2 -3 minuty. Dodajemy zioła i cukier, całość mieszamy i blendujemy aby otrzymać gładką konsystencję.
Całość dodajemy do bulionu wraz z pozostałymi składnikami. Gotujemy przez 15 minut na małym ogniu.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę posypujemy startym parmezanem.
Podajemy z cienkim makaronem.

*Wywar można zrobić wg własnego uznania, poniżej składniki na moją bazę:
1,2 litra wody
1 małe udko z kurczaka
3 skrzydełka z kurczaka lub 2 nóżki
1 marchewka
1 pietruszka
¼ selera
Ziele angielskie, 2 liście laurowe

Wszystkie składniki zagotowujemy, następnie zmniejszamy gaz i gotujemy około 40 minut na wolnym ogniu. Z wywaru wyjmujemy mięso, a resztę przecedzamy przez sito.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.