Rogaliki
Kiedyś nie przepadałam za rogalikami, ale kiedy spróbowałam rogali zrobionych przez panią Małgosię to oszalałam na ich punkcie. Na szczęście pani Małgosia zdradziła mi przepis i dzisiaj mogę robić je sama w domu.
Składniki:
100 g drożdży,
200 ml śmietany 12% lub 18%,
2 łyżki cukru,
szczypta soli,
250 g margaryny,
ok. 1 kg mąki,
ok. 250 g marmolady (u mnie marmolada wieloowocowa)
Wykonanie:
W kubku rozcieram drożdże ze śmietaną, cukrem i szczyptą soli, odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.
Po upływie tego czasu na stolnicy robię kopiec z mąki z zagłębieniem. Kroję margarynę w kostkę i rozrzucam ją na mąkę, a do zagłębienia wlewam wyrośnięte drożdże. Zagniatam ciasto podsypując mąką. Następnie robię walec i dzielę go na 5 części. Każdą część rozwałkowuję na kształt okręgu o grubości ok 2-3 m. Dzielę go na 8 trójkątów. Na szerszych częściach trójkątów kładę po łyżeczce marmolady. Zawijam formując rogale.
Piekę w piekarniku ok. 25 min w temp. 180 stopni Celsjusza.