Sernik kakaowy z powidłami – Harataniec
Sernik odnalazłam niedawno w swoim starym notatniku z przepisami. Robiłam go po raz pierwszy kilka lat temu i ostatnio przypomniałam sobie o nim przy okazji świąt. Sernik zakwalifikować można do tradycyjnych polskich, z obowiązkowym dodatkiem masła i kruchym ucieranym ciastem. Ciasto jest naprawdę pyszne, rozpływające się w ustach, a powidła idealnie przełamują jego słodycz.
Polecam wszystkim miłośników tradycyjnych wypieków.
Składniki
Ciasto kruche:
3 szklanki mąki krupczatki
150 g masła
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki kakao
około 2-3 łyżki śmietany (opcjonalnie)
Sernik:
1 kg zmielonego sera do serników
100 g miękkiego masła
4 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kaszy manny
1 laska wanilii lub łyżka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
słoiczek powideł śliwkowych
Przygotowanie:
Składniki ciasta zagniatamy i dzielimy na 2 części. Wsadzamy do zamrażalki na około 35 minut.
Masło ucieramy dokładnie z cukrem, dodajemy po jednym żółtku, a następnie całe jajko, cały czas miksujemy. Kiedy składniki dobrze się połączą dodajemy ser oraz pozostałe składniki. Miksujemy dokładnie do połączenia składników.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wyciągamy z zamrażalki. Prostokątną blachę o standardowych wymiarach wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Podpiekamy spód w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut.
Podpieczony spód smarujemy powidłami, następnie wylewamy masę serową oraz na wierzch ścieramy pozostałe ciasto.
Całość pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 170 stopni.