Ciasto Sero-mak
Ciasto Sero-mak to dość tradycyjne i bardzo syte połączenie smaków. Bardzo je lubię. Do tego ciasta nie próbujcie używać gotowych mas makowych, bo to zdecydowanie nie będzie to samo. Nie jest trudne, ale przez mielenie składników odrobinę pracochłonne.
Składniki:
Ciasto: 25 dag mąki, 15 dag margaryny, 10 dag cukru pudru, 2 żółtka, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mak: 30 dag maku, 3/4 szkl cukru kryształu, 3 jajka, olejek migdałowy, 1 łyżka masła, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka smalcu, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki kawy parzonej (nie zalanej-sypkiej), pół (lub całe) opakowanie rodzynek,
Ser: 1/2 kg sera trzykrotnie mielonego, 20 dag margaryny, 6 jajek, 35 dag cukru pudru, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 budyń śmietankowy, 1 łyżka mąki pszennej, skórka pomarańczowa- wg uznania
Wykonanie:
Ciasto: Z podanych składników zarabiamy jednolite, gładkie ciasto. Rozwałkowujemy je na prostokąt i przekładamy (robię to zazwyczaj na wałku) do wyłożonej papierem do pieczenia formy (21×36).
Mak: Mak zalewamy w garnku wodą, chwilkę gotujemy, zestawiamy z ognia, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na ok 15 min. Odlewamy nadmiar wody i mielimy 3x.
Do zmielonego maku dodajemy masło, cukier, żółtka, miód, olejek, smalec, cynamon, kawę, rodzynki i ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i dodajemy do maku, delikatnie mieszamy łyżką.
Ser: W większej misce ucieramy na gładki krem margarynę z cukrem. Stopniowo dodajemy cały ser. Następnie wsypujemy budyń, żółtka i przesianą mąkę pszenną. Dalej ucieramy. Dodajemy skórkę pomarańczową. Mieszamy. Osobno ubijamy białka na sztywną pianę i łączymy delikatnie z masą serową.
Na kruche ciasto kładziemy masę makową, przykrywamy masą serową i pieczemy w temp 160- 180 stopni ok 75 min.