Karkówka z pieca
Mróz za oknem szaleje, w domu jakoś zimniej, więc i ochota na bardziej treściwe dania wzrasta. I stąd pomysł na aromatyczną karkówkę. Przepis znaleziony w jednym z archiwalnych numerów Świata Kobiety.
Składniki na 6 porcji
800g karkówki bez kości
duża czerwona papryka
500g pieczarek
3 średnie cebule
sól, pieprz czarny, przyprawa do karkówki Prymat
majeranek
odrobina tłuszczu do podsmażenia mięsa
300ml słodkiej śmietanki 12% UHT
Karkówkę kroimy na kotlety-paski. Obsypujemy przyprawami i majerankiem, podsmażamy na tłuszczu. W międzyczasie cebule kroimy na piórka, paprykę w cienkie paski, pieczarki w plasterki. Zrumienione mięso odkładamy na bok, a na patelni podduszamy pieczarki, lekko oprószone przyprawami. Podduszone pieczarki odkładamy na bok, a na patelnię wrzucamy cebulę z papryką i przyprawami. Podduszamy. Następnie w naczyniu żaroodpornym wykładamy połowę przygotowanych pieczarek, na to wykładamy mięso, przykrywamy cebulą z papryką i resztą pieczarek. Na boku mieszamy śmietankę z odrobiną soli, pieprzu, przyprawy do karkówki i majeranku i zalewamy składniki w formie. Pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 st.
Smacznego!
Ps. Zrobiłam dokładnie według przepisu, użyłam nawet wskazanej w przepisie śmietanki. Ta jednak trochę się podczas pieczenia zważyła. Następnym razem przygotuję po prostu odrobinę bulionu i w tym upiekę mięso.