Panierowane pieczarki w zalewie pomidorowej
Pieczarki w zalewie przygotowałam na Wigilię, a że Wigilię spędzaliśmy w dwóch domach to i pieczarek musiało być sporo:) Bardzo fajna potrawa przyciągająca wzrok, przez niektórych nazwana móżdżkami w pomidorach:) To od kształtu i wyglądu jaki przybrały pieczarki, jak już trochę posiedziały w zalewie. Pomysł na to danie podpatrzyłam u Andzi. Pieczarki takie możemy jeść na ciepło lub na zimno, co więcej możemy je podać zaraz po zrobieniu lub też poukładać w słoikach, przykryć zalewą, zagotować i wynieść do spiżarki, gdzie poczekają aż najdzie nas na nie ochota.
Składniki – z podanych ilości otrzymamy 3 litrowe słoiki pieczarek
Kilogram świeżych pieczarek
ciasto naleśnikowe – 2 jajka, 250-300 ml mleka, 150g-200g mąki, przyprawy do smaku – ciasto ma być na tyle gęste by przy obtaczaniu w nim pieczarek nie spływało z nich
Zalewa
1 l wody
1/2 szklanki oleju
3-4 łyżki octu
1 łyżka soli
1/2 łyżki wegety
4 duże cebule
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
ziele angielskie, listek laurowy
Oczyszczone pieczarki zanurzać w cieście naleśnikowym i smażyć w głębokim tłuszczu. Odsączać z tłuszczu na papierowym ręczniku, a następnie wkładać do słoików lub do przygotowanej formy.
Cebule pokroić w talarki, włożyć do garnka, dodać resztę składników zalewy – zagotować. Ostudzoną zalewą zalać pieczarki. Te w słoikach pasteryzujemy przez 10 minut.