Krokiety z kapustą i pieczarkami

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Kapusta i pieczarki to jedne z moich ulubionych składników. Nic więc dziwnego, że za krokietami z kapustą i pieczarkami przepadam. Wbrew pozorom nie jest to bardzo pracochłonna potrawa, a nadwyżkę łatwo jest przechować czy to w zamrażarce (wtedy bez farszu) czy też w lodówce. Takie odgrzane krokiety z kapustą są równie smaczne. Najlepsze będą z kubkiem czerwonego barszczu, ale i same w sobie stanowią pyszny posiłek.

Ciasto naleśnikowe:
2 szklanki mąki
3 jaja
2 szklanki mleka
2-3 łyżki oleju
sól
2 łyżeczki cukru
olej lub słonina do smażenia

farsz:
500 g kiszonej kapusty
350 g pieczarek
1 duża cebula
3 łyżki płynnej przyprawy maggi
pieprz
olej do podsmażenia cebuli

panierka:
2 jajka
bułka tarta

Składniki na naleśniki miksujemy tak, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy na 30 minut.

Kapustę kroimy i gotujemy.

Na patelni smażymy pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Pod koniec smażenia dodajemy cebulę, chwilę smażymy. Potem dodajemy kapustę, przyprawę maggi, przyprawiamy pieprzem, mieszamy i smażymy jeszcze 10 minut.

Na każdy naleśnik kładziemy czubatą łyżkę farszu. Dwa brzegi zawijamy do środka a powstałe w ten sposób prostokąty zwijamy w ruloniki.
W misce roztrzepujemy 2 jajka, maczamy w nich krokiety i obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy na oleju na jasnozłoty kolor.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.