Bułki pszenne
Miałam ochotę na ciepłe bułeczki, a piekarnie już zamknięte. Pomyślałam, że przecież dla chcącego nic trudnego! Wyjęłam z szafki potrzebne produkty, zarobiłam ciasto, uformowałam bułeczki i ciach do piekarnika. Po kilkudziesięciu minutach wyjęłam pachnące, chrupiące i ciepłe bułeczki, na których rozpuszczało się masło.
Składniki:
– Mąka pszenna 0,5 kg
– Drożdże 20 gram
– Mleko ¾ szklanki
– Woda ½ szklanki
– Cukier 1 łyżeczka
– Margaryna 20 gram
– Sól 1,5 łyżeczki
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy drożdże z ciepłym mlekiem, cukrem i odrobiną mąki. Przykrywamy miskę ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 15 minut). W tym czasie rozpuszczamy w rondelku margarynę.
2. Do dużej miski wsypujemy mąkę oraz sól. Mieszamy to ze sobą i dolewamy wodę, rozpuszczoną i przestudzoną margarynę oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Ze składników w misce wyrabiamy jednolite ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, aby wyrosło.
3. Ciasto ponownie wyrabiamy i robimy z niego 7-8 kulek, kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko każdą spłaszczamy. Na środku każdej bułki robimy tępą stroną noża wgłębienie prawie do spodu bułki. Pieczemy ok. 20 minut, aby bułki się zarumieniły, w temp. 200 stopni.
Z podanej porcji wychodzi ok. 7-8 bułek.