Marmoladnik ze słonecznikiem

Marmoladnik ze słonecznikiem

Marmoladnik ze słonecznikiem

Rewelacyjne ciasto przykryte uzależniającym, słodkim słonecznikiem.
Przepis pochodzi z tego bloga. Jedynie trochę zmodyfikowałam masę, bo nie przepadam za gotowanym budyniem w cieście, wolę masę budyniową 😉

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
10 łyżek dżemu (ja dałam nutellę ze śliwek)
2 jajka
1 szklanka cukru
125 g masła
2 łyżeczki kakao
1 szklanka mleka
1,5 łyżeczki sody

Masa budyniowa:
1 budyń śmietankowy
1,5 szklanki mleka
3 łyżki cukru
200 g masła

Dodatkowo:
0,5 słoiczka dżemu (ja dałam z ciemnych winogron)

Słonecznik:
200 g ziaren słonecznika
100 g masła
4 łyżki miodu
3/4 szklanki cukru

Miękkie masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka, mleko i dżem. Miksujemy na gładką masę. Mąkę mieszamy z sodą i kakao, i dodajemy do masy. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Blaszkę o wymiarach 32×20 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy.

Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleko rozpuszczamy proszek budyniowy. Mieszankę wlewamy na gotujące się mleko, mieszamy i gotujemy ok. 2 minuty. Ugotowany budyń przykrywamy folią spożywczą (tak aby dotykała ona powierzchni budyniu, wtedy nie zrobi się nam kożuch) i odstawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy zimny budyń. Ucieramy dokładnie, aby masa była jednolita.

Ciasto kroimy wzdłuż na dwa placki. Spód smarujemy dżemem. Na dżem wykładamy masę i wyrównujemy. Przykrywamy drugim plackiem. (Jeżeli na cieście zrobiła się duża górka, to możemy ją skroić lub położyć placek wierzchem do dołu – na masę, wtedy ciasto będzie równiejsze i słonecznik nie będzie spływał)

Ziarna słonecznika podprażamy na suchej patelni na lekko brązowy kolor. Przekładamy do miseczki i studzimy.
W rondelku rozpuszczamy masło z miodem. Gdy się połączą dodajemy cukier. Podgrzewamy około 2 minuty (aż cukier się rozpuści). Wsypujemy słonecznik, mieszamy i zagotowujemy. Od razu, gorący wykładamy na ciasto i równo rozprowadzamy. (Masy słonecznikowej nie gotujemy zbyt długo, bo zrobi się twarda skorupa, wystarczy jedynie ją zagotować).
Ciasto odstawiamy do wystudzenia.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.