Muszle makaronowe faszerowane mięsem mielonym i cukinią

Muszle makaronowe faszerowane mięsem mielonym i cukinią

Muszle makaronowe faszerowane mięsem mielonym i cukinią

Przed nowym rokiem trzeba zużyć wszystkie pootwierane paczki makaronowe.
Muszle makaronowe faszerowane mięsem mielonym i cukinią

SKŁADNIKI:
200-300g muszli makaronowych
500g mięsa mielonego
1 cukinia
1 cebula
kilka czarnych oliwek
domowy sos pomidorowy
sól, pieprz, pasta Bomba, przyprawa włoska, ser żółty

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.
Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oliwie, dodać do niej mięso mielone i chwilę podsmażać. Następnie dodać pokrojoną cukinię i oliwki. Wszystko razem wymieszać i dusić przez kilkanaście minut. Dodać pastę Bomba i pozostałe przyprawy. Wymieszać i spróbować czy jest odpowiednio doprawione.

Makaron odcedzić. Muszle nafaszerować i ułożyć w naczyniach żaroodpornych.
Pomiędzy wlać wcześniej przygotowany sos pomidorowy

Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 10-20 minut. W połowie tego czasu danie posypać startym serem. Pozostawić w piekarniku do jego rozpuszczenia.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.