Pomarańczowa krajanka piernikowa

Pomarańczowa krajanka piernikowa

Pomarańczowa krajanka piernikowa

Składniki:
1/2 szklanka miodu płynnego
1/2 kostki masła
400 gramów mąki pszennej 750
2 duże jajka
2 łyżki przyprawy do piernika (najlepiej domowej)
1 czubata łyżka kakao
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
Łyżeczka sody
Mleko

Lukier
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
W garnuszku podgrzewam masło z miodem, chwilę studzę.
W dużej misce łączę przesianą mąkę z sodą, przyprawą do piernika i kakao. Dodaję jajka, masę miodowo-maślaną i wszystko dokładnie łączę. Gdyby masa była zbyt gęsta dodaję mleko. Na koniec dodaję skórkę pomarańczową, mieszam do połączenia się składników.
Dłonie oprószam mąką, urywam kawałki ciasta i formuję wałeczki-jak na biscotti. Ciasto jest bardzo plastyczne, powinno być miękkie i delikatne, nawet odrobinę lepić się do rąk.
Wałeczki przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piekę je 15 -18 minut w 185 stopniach.
Z soku z cytryny i cukru kręcę lukier, polewam nim wystudzone piernikowe wałki. Następnie kroję je nieco ukośnie.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.