Sałatka z tortellini z pieczarkami i cebulą
Szybka, łatwa i przyjemna, a przede wszystkim bardzo smaczna sałatka.
Trafiłam na nią dzięki Kasi, która przekonała mnie przez nią zupełnie przypadkiem do tortellini, za którym nie przepadałam.
Przy okazji danie to powinno się nazywać “SOS”, bo gdy nie mamy właściwie nic co wydawać by się mogło nadaje się na sałatkę, pojawia się właśnie ten przepis.
😉
1 opakowanie dowolnego tortellini (u mnie z serem, ale polecam z szynką, smakuje lepiej)
ok. 250g pieczarek (można, a nawet wskazane dać więcej)
4 spore szalotki
pęczek szczypiorku
sól i pieprz do smaku
majonez i śmietana
Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu i przecedzamy na durszlaku.
Pieczarki kroimy w plasterki, a następnie na mniejsze cząstki.
Szalotki obieramy i drobno siekamy.
Na małej ilości tłuszczu szklimy cebule, po czym dorzucamy do nich pokrojone pieczarki.
Dusimy kilka minut, aż zmiękną.
Zawartość patelni przekładamy do miski i mieszamy z makaronem.
Dorzucamy posiekany szczypiorek i doprawiamy majonezem ze śmietaną w połączeniu dla nas idealnym.
Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie delektujemy się pysznym smakiem.