Skrzydełka BBQ
Świetny przepis na pyszne soczyste skrzydełka w pikantnym sosie BBQ. Zrobiony przez nas sos będzie o wiele tańszy i zdrowszy od tego kupnego w sklepie. Skrzydełka świetnie się sprawdzą jako danie na imprezę czy obiad. Najlepiej pasują do nich pieczone ziemniaczki.
Składniki (5-6 osób):
2,5 kg skrzydełek kurczaka
80 g masła
2 małe ząbki czosnku
4 łyżki brązowego cukru
2 i 1/2 łyżki miodu
5 łyżek koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka sosu tabasco
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
2 łyżki pieprzu cayenne
Zaczynamy od umycia i osuszenia skrzydełek, następnie odcinamy od nich lotki. Przekładamy do miski i nacieramy niedużą ilością soli.
W garnku rozpuszczamy masło z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Kiedy się zagotuje zdejmujemy z ognia. Dodajemy cukier i mieszamy, aż prawie cały się rozpuści. Następnie dodajemy miód, koncentrat pomidorowy, sos tabasco, paprykę słodką i pieprz cayenne. Wszystko dokładnie mieszamy. Kiedy sos jest przestudzony dodajemy go do skrzydełek i mieszamy, aż wszystkie będą w nim dokładnie obtoczone. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinkę.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C – góra-dół. Skrzydełka przedkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy jakieś 45 minut. W połowie pieczenia przewracamy je na drugą stronę. Skrzydełka będą mocno zrumienione przez karmelizujący się cukier.