Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i pieczarkami
Zapiekanka makaronowa to super proste danie, które zawsze się udaje. Z podanych proporcji wychodzi nam obiad, którym nakarmimy bardzo dużą rodzinę. Polecam!
Składniki (6-8 osób):
400g makaronu,
350g kiełbasy
3 cebule
500g pieczarek
200g żółtego sera
200ml śmietany 18%
2 łyżki masła
sól i pieprz
majeranek
oregano
słodka papryka
100ml wody
Zaczynamy od ugotowania makaronu, musi być al dente. Na opakowaniu będzie pisało, jak uzyskać taki efekt. Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy je na dwóch łyżkach masła. Kiedy się skurczą dodajemy do nich pokrojoną w piórka cebulę i smażymy do momentu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Całość podlewamy wodą i dusimy wszystko do momentu, aż woda odparuje. Zawartość patelni łączymy z makaronem i przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Śmietanę mieszamy ze startym serem i i nakładamy na zapiekankę. Całość pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni C.