Ziemniak nadziewany
Podróże kulinarne kształcą, dodają smaku, otwierają na inne smaki. Odwiedzając nowe miejsca, staram się próbować kuchni rodzimej, czy też tego co maja do zaproponowania. Ostatnim razem zakochałam się w Bułgarskiej sałatce Szopskiej, tym razem sałatka była niemal każdego dnia przez nas zamawiana, lecz wiele innych kulinarnych smakołyków również.
Dzisiejszy post ku wspomnieniom wakacyjnym. Nadziewany ziemniak
Składniki:
(Na dwie porcje)
2 duże ziemniaki
6 plastrów szynki konserwowej
2-3 garście startego sera
2-4 łyżek sałatki coleslaw
2 łyżki płaskie masła
sól do smaku
szczypiorek
Wykonanie:
Ziemianki umyte ugotować na pół twardo (nie soliłam wody dodałam sól później możecie to zrobić już teraz)
Podgotowane wkładamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy około 20 – 25 minut.
W tym czasie kroimy w kostkę szynkę konserwową, ścieramy ser, siekamy szczypior. Wyciągamy coleslaw z lodówki
Gdy mamy ziemniaki upieczone wyciągamy, nacinamy wzdłuż (patrz foto 1)
Widelcem ze skórki “ściągamy” miąższ na sam dół ( foto 2)
Solimy, dodajemy masło(foto 3)
Dodajemy ser(foto 4)
Potem szynkę(foto 5)
na górę colesław (foto 6)
Dodajemy szczypior, gotowe podajemy.