Ziemniak nadziewany

Ziemniak nadziewany

Ziemniak nadziewany

Podróże kulinarne kształcą, dodają smaku, otwierają na inne smaki. Odwiedzając nowe miejsca, staram się próbować kuchni rodzimej, czy też tego co maja do zaproponowania. Ostatnim razem zakochałam się w Bułgarskiej sałatce Szopskiej, tym razem sałatka była niemal każdego dnia przez nas zamawiana, lecz wiele innych kulinarnych smakołyków również.
Dzisiejszy post ku wspomnieniom wakacyjnym. Nadziewany ziemniak

Składniki:
(Na dwie porcje)
2 duże ziemniaki
6 plastrów szynki konserwowej
2-3 garście startego sera
2-4 łyżek sałatki coleslaw
2 łyżki płaskie masła
sól do smaku
szczypiorek

Wykonanie:
Ziemianki umyte ugotować na pół twardo (nie soliłam wody dodałam sól później możecie to zrobić już teraz)
Podgotowane wkładamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy około 20 – 25 minut.
W tym czasie kroimy w kostkę szynkę konserwową, ścieramy ser, siekamy szczypior. Wyciągamy coleslaw z lodówki
Gdy mamy ziemniaki upieczone wyciągamy, nacinamy wzdłuż (patrz foto 1)
Widelcem ze skórki “ściągamy” miąższ na sam dół ( foto 2)
Solimy, dodajemy masło(foto 3)
Dodajemy ser(foto 4)
Potem szynkę(foto 5)
na górę colesław (foto 6)
Dodajemy szczypior, gotowe podajemy.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.