Odrywane drożdżówki z powidłami

Odrywane drożdżówki z powidłami

Odrywane drożdżówki z powidłami

Pyszne i wcale nie takie trudne 🙂

Składniki (na 12 sztuk):
0,5 kg mąki
280 ml ciepłego mleka
7g drożdży instant
100 g miękkiego masła
1 jajo
4 łyżki cukru
szczypta soli
słoik powideł
cukier puder

Przesiać do miski mąkę, dodać cukier, sól i suche drożdże. Dodać jajko i połowę masła. Polowi wlewać mleko i zarabiać dodając pozostałe masło. Wyrobić na gładkie ciasto i odstawić w misce pod ściereczką na około 1,5 h w ciepłe miejsce lub do piekarnika włączonego na 50 st. C. na termoobieg. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Dzielimy ciasto na 12 części. Każdy kawałek lekko spłaszczamy, nakładamy na środek łyżkę powideł i zalepiamy. Układamy na dużej prostokątnej blasze łączeniem do dołu. Bułeczki układamy w niewielkich odstępach i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 15-30 minut. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Pozostawiamy na blaszce do wystygnięcia. Zimne posypujemy cukrem pudrem.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.