Sałatkowa klasyka czyli colesław

Sałatkowa klasyka czyli colesław

Sałatkowa klasyka czyli colesław

Klasyczna sałatka obiadowa rodem z sieci popularnych fast foodów. Zadziwiająco dobra jak na tylko sałatkę z kapusty. Można ją dowolnie modyfikować, dodając różne składniki- jednak tutaj wersja klasyczna jest najlepsza. Idealnie sprawdzi się zarówno do kotleta jak i do pieczonego kurczaka i wiele, wiele innych. Sekretem tej sałatki jest sos złożony z majonezu, mleka, cukru i innych przypraw. Można oczywiście go lekko modyfikować, ale podane proporcje są moim zdaniem idealne do uzyskania pożądanego efektu smakowego. Sama nazwa wywodzi się z języka flamandzkiego, a “Koolsla” oznacza po prostu surówkę z kapusty.

Składniki:
mała główka kapusty białej(ważąca około kilograma)
jedna średnia marchewka
jedna nieduża cebula
łyżka posiekanej natki pietruszki(moja modyfikacja, można pominąć)
3/4 szklanki majonezu
pół szklanki mleka
cztery łyżeczki cukru pudru
dwie łyżeczki octu balsamicznego(lub jasnego octu winnego, octu jabłkowego)
łyżka soku z cytryny
płaska łyżeczka soli
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

Kapustę zszatkować bardzo drobno. Wetrzeć na grubych oczkach marchew i dodać posiekaną w drobną kostkę cebulkę. Składniki sosu wymieszać i dodać do sałatki. Posypać natką. Całość odstawić do lodówki na minimum godzinę by składniki się przegryzły.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.