CHINKALI

CHINKALI

CHINKALI

Chinkali to obok chaczapuri jedno z najpopularniejszych dań kuchni gruzińskiej. To sakiewki z ciasta pierogowego wypełnione mięsnym farszem zatopionym w delikatnym, aromatycznym rosołku. Właśnie w tym rosołku tkwi cały ambaras, bo najpierw wysysasz płyn, a potem jesz całą resztę. Ja do swoich chinkali użyłam mięsa wołowo – wieprzowego, ale możesz wykorzystać też dobrej jakości wieprzowinę albo samą wołowinę. Ważnym składnikiem jest też siekana kolendra, dużo kolendry!!!

Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego (u mnie pół na pół),
3 łyżki posiekanej świeżej kolendry,
250 ml bulionu (miałam wywar wołowo – wieprzowy),
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
3 szklanki mąki,
1 szklanka ciepłej wody,
sól i pieprz do smaku.
Do mąki dodać szczyptę soli, stopniowo dodawać wody zagniatając ciasto. Wyrabiać przez ok. 5 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto musi byc trochę twardsze niż na nasze klasyczne pierogi gdyż farsz jest cięższy. Owinąć ciasto folią spożywczą i odstawić na pół godziny by odpoczęło.

Cebulę drobno posiekać, wymieszać z wcześniej zmielonym mięsem, dodać przeciśnięty czosnek, kolendrę, szczyptę soli i pieprz do smaku. Dodawać bulion małymi porcjami, tyle ile mięso przyjmuje – farsz ma być papkowaty, ale nie wodnisty.

Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wycinać krążki o średnicy 10- 15 cm. Na środku każdego krążka ułożyć łyżkę farszu mięsnego. Formować sakiewki, złapać na górze i skręcać w jedną stronę aż powstaną fałdki.

W dużym garnku zagotować wodę z solą i łyżką oleju, zagotować. Wrzucać przygotowane pierogi na wrzątek, gotować na małym ogniu przez ok. 5- 10 minut od czasu wypłynięcia.

Podawać posypane posiekaną natką pietruszki i podduszoną cebulką.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.