GULASZ Z WOŁOWYMI PULPETAMI I ZIEMNIAKAMI

GULASZ Z WOŁOWYMI PULPETAMI I ZIEMNIAKAMI

GULASZ Z WOŁOWYMI PULPETAMI I ZIEMNIAKAMI

Dania jednogarnkowe to doskonały pomysł na obiad. Są pyszne, sycące, gotują się niemal same i co najważniejsze nie ma po nich dużo sprzątania. Ten gulasz zaczerpnięty jest z kuchni arabskiej. To połączenie mojej ulubionej wołowiny, ziemniaków, pomidorów i aromatycznych przypraw. Przepis jest bardzo prosty, a efekt zaskakująco smaczny.

Składniki:
500 g zmielonej wołowiny (użyłam wołowiny gulaszowej),
3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
1/2 szklanki mąki do obtoczenia pulpetów,
1 jajko,
1 ząbek czosnku,
1 duża cebula,
500 g ziemniaków,
1 puszka pokrojonych pomidorów,
słodka papryka, pieprz, sól,
cynamon, mielony imbir, gałka muszkatałowa, mielony kmin rzymski, papryka wędzona, ziele angielskie, liść laurowy.
Do mięsa mielonego dodać jajko, natkę pietruszki, sól, pieprz, słodką paprykę i odrobinę zimnej wody, wymieszać. Formować okrągłe pulpeciki, obtoczyć w mące, odłożyć.

Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę, jeśli są małe wystarczy podzielić na połówki lub ćwiartki.

W dużym rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić mięso, obsmażyć ze wszystkich stron, odłożyć na talerz. Do rondla wrzucić ziemniaki, cebulę i czosnek, smażyć ok. 5 minut na wolnym ogniu. Do ziemniaków dołożyć pomidory wraz z sokiem, po 1/4 łyżeczki cynamonu, imbiru, gałki i papryki wędzonej oraz 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 3 ziarenka ziela angielskiego i 3 liście laurowe, 1/2 szklanki wody i odłożone klopsiki. Dusić bez przykrycia ok. 30 minut (do miękkości ziemniaków i odparowania sosu). Na koniec doprawić solą i pieprzem.

Gulasz przełożyć do miseczek, podawać posypany natką pietruszki.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.