Spaghetti wegetariańskie

Spaghetti wegetariańskie

Spaghetti wegetariańskie

Jestem jak najbardziej mięsożerna ale ale niestety coraz więcej moich koleżanek wybiera potrawy wegetariańskie. Jeśli kontrolujemy swoje zdrowie, badamy się często, dostarczamy swojemu organizmowi wszystkich składników i witamin to oczywiście możemy przejść na wegetarianizm, ale naprawdę apeluje o rozsądek i kontrolowanie swojego stanu zdrowia. Ja postanowiłam podjąć wyzwanie i też od czasu do czasu ugotować coś z kuchni wegetariańskiej. Wrzucam ten przepis ciut za późno, chociaż cena pomidorów jeszcze jest do przeżycia, więc mamy ostatni dzwonek na to aby zrobić spaghetti pomidrowo pomidroweJ Możemy także użyć pomidorów z puszki.

Składniki:
1- 2 kg pomidorów
Cebula, czosnek, świeża bazylia
Pieprz, sól
Makaron durum
Oliwa z oliwek

Pomidory obieramy ze skórki, możemy wcześniej zalać je wrzątkiem wtedy łatwiej będą się obierać. Kroimy w kosteczki. Na patelnie wlewamy oliwę, dorzucamy cebule pokrojoną w kostkę, czosnek i podsmażamy. Jak patelnia będzie już gorąca to dorzucamy do niej pomidorki, możemy odrobinę podlać wodą i doprawić solą i pieprzem. Sos najlepiej zostawić na jakieś 20- 30 minut na średnim gazie i od czasu do czasu mieszać. Na końcu, kiedy pomidorki będą już fajnie podsmażone i będą miały taką gęstą konsystencje, zamykamy gaz i dodajemy świeżą bazylie i wyciśnięty czosnek. Sos przykrywamy pokrywką i zostawiamy na ok 20- 30 minut. W tym czasie gotujemy makaron, koniecznie al dente. Danie świetnie prezentuje się na talerzu.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.