Śródziemnomorska zapiekanka

Śródziemnomorska zapiekanka

Śródziemnomorska zapiekanka

Składniki:
500 g mięsa mielonego
1 kg cukinii
300 g pomidorów
oliwa z oliwek
cebula
4 ząbki czosnku
50 g tartego żółtego sera
150 ml białego wytrawnego wina
przyprawy: łyżeczka bazylii, tymianku, posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz

Sos beszamelowy:
łyżka masła
łyżka mąki pszennej
250 ml mleka
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Cukinię kroimy na grubsze plastry i przesmażamy na rumiano z obu stron na rozgrzanej oliwie.
Pomidory sparzmy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki.
Czosnek i cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Następnie dodajemy mięso i smażymy, aż całość się zarumieni. Wlewamy wino, dodajemy pomidory, doprawiamy ziołami, solą oraz pieprzem i duś ok. 15 min.
Sos beszamelowy: w rondelu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy całość nie dopuszczając do zrumienienia. Dodajemy powoli mleko i cały czas mieszamy by nie powstały grudki. Sos zagotowujemy i doprawiamy do smaku.
W naczyniu układamy warstwami cukinię, mięso, porcję sosu, ponownie cukinię, mięso, sos i na końcu cukinię. Całość zalewamy pozostałym sosem, na wierzch sypiemy żółtym serem. Pieczemy ok. 1 godz. w nagrzanym do 180°C piekarniku. Potrawę bezpośrednio przed podaniem dobrze jest odstawić na 15 min, by nieco stężała i dobrze się kroiła.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.