Roladki drobiowe z jabłkami i żurawiną

Roladki drobiowe z jabłkami i żurawiną

Roladki drobiowe z jabłkami i żurawiną

Dzisiaj przepis na szybki, smaczny, a do tego jaki elegancki posiłek. Połączenie mięsa drobiowego z owocami to naprawdę zgrany duet. Całość dopełnia przepyszny sos.

Składniki:
1 filet z kurczaka(na 1 osobę)
1 jabłko
2 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki masła
150 ml białego wina wytrawnego(pominęłam)
100 ml soku jabłkowego(podwoiłam-zamiast wina)
250 ml bulionu drobiowego
2 łyżki mąki

Jabłko umyć, usunąć gniazdo nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z żurawiną i sokiem z cytryny. Oczyszczone filety przekroić wzdłuż, delikatnie rozbić i posolić. Na każdej tak przygotowanej porcji mięsa położyć łyżkę nadzienia i zwinąć mięso w roladkę. Spiąć wykałaczkami. Kłaść roladki na rozgrzanym tłuszczu i smażyć z każdej strony na rumiano. Pod koniec smażenia dodać wino, sok jabłkowy, bulion i chwilę gotować. Zagęścić sos mąką rozprowadzoną w małej ilości wody. Doprawić do smaku i podawać.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.