Kotlety z kaszy jaglanej i warzyw
Kasza jaglana jest moją ulubioną i często króluje na moim stole. Zdaje sobie sprawę,że nie wszyscy podzielają mój entuzjazm, ale warto po nią sięgać szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdyż ma właściwości antywirusowe. Dzisiaj w wersji kotletowej…
Składniki:
1szkl. kaszy jaglanej
½ czerwonej papryki
1 pomidor, ½ bakłażana lub cukinii
1 por (jasna część), lub 1 cebula
natka pietruszki, 1 jajko
przyprawy
olej do smażenia
Wykonanie:
Kaszę gotować 10 minut w 2 szklankach osolonej wody. Ostudzić. Warzywa umyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać por, następnie paprykę, i na końcu cukinia/bakłażan i pomidor. Chwilę smażyć. Zdjąć z ognia ,przyprawić i ostudzić. kaszę wymieszać z warzywami i jajkiem i formować kotleciki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na rumiano. Wg. mnie kasza bardzo dobrze się komponuje z serem, więc podałam z wiejskim serkiem i brokułami. Smacznego:)
Super kotleciki, dziś zrobiłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni 🙂