KLUSKI DROŻDŻOWE GOTOWANE NA PARZE
W moim rodzinnym domu stanowią one nieodłączną część Świątecznych i Niedzielnych rodzinnych obiadów. Moja mama przygotowuje je po mistrzowsku, a ja staram się jej jakoś dorównać.
Składniki:
– 30 dag mąki
– 8 dag masła
– 2 dag drożdży
– 2 jajka
– szczypta soli
– 1/3 szkl. mleka
– 2 łyżki cukru
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Gdy się rozpłyną, dolać ciepłe mleko. Mąkę wymieszać z solą, wsypać do miski, dodać drożdże i jajka. Wyrobić ciasto (musi być bardzo dobrze wyrobione), dodać stopione masło, ponownie wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Gdy podwoi swoją objętość łyżką nabierać ciasto i kształtować w dłoniach kulki.
Szeroki garnek napełnić wodą do 1/3 wysokości. Na wodę postawić specjalne sito do gotowania klusek na parze, które wcześniej smarujemy lekko masłem, żeby kluski nie przywierały. Na sito układać kluski, gotować ok. 10 minut pod przykryciem.
Podawać do roladek, pieczeni, schabu w sosie własnym. Pyyycha!