Przysmak Sułtanki Hürrem
Składniki:
1/2 kg mięsa wołowego
200 g pieczarek
średnia cebula
2 zielone papryczki
pomidor
łyżka przecieru pomidorowego
sol
pieprz
majeranek
pure ziemniaczane:
4 spore ziemniaki
szklanka mleka
2 łyżki masła
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Mięso pokrojone jak na gulasz dusimy aż będzie niękkie.Dodajemy do niego pokrojone pieczarki, cebule, paprykę i przecier i dusimy razem jeszcze ok 10 minut. Przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na bache do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Do ugotowanych ziemniaków dodajemy pozostałe składniki na pure i miksujemy blenderem na gładką masę.
Układamy pure płasko na talerzu na wierzch dajemy mieso z warzywami i posypujemy startym żółtym serem (opcjonalnie).
Serwujemy na gorąco.